Luontaistuotteet Via Naturale
 

Propoliksesta helpotusta moniin vaivoihin

Propoliksesta eli mehiläiskitistä helpotusta moniin vaivoihin

 

- Uskallan väittää, että minulla on Suomessa ehkä eniten kokemusta mehiläiskitistä eli propoliksesta, kuopiolainen diplomikosmetologi Irma Poutiainen toteaa. – Kuulin siitä ensimmäisen kerran jo 70-luvun alussa.

 

Irma Poutiainen, 68, valmistui kosmetologiksi jo runsaat 40 vuotta sitten, joten hänellä on pitkä ja monipuolinen kokemus sekä kauneuden- että terveydenhoidosta. Hän on toiminut myös monissa alan luottamustehtävissä. Hiusstudio Julia, jonka yhteydessä on myös kauneushoitola, on nykyään hänen tyttärensä Anne Urjon nimissä, mutta Irma on edelleen täysillä työelämässä mukana. Vauhtia Irmalla riittää myös siviilipuolella, sillä hän on jo 11 vuotta seurustellut itseään 19 vuotta nuoremman miehen kanssa. Hänellä on siis hyvin perustellut syyt pitää itsestään ja terveydestään huolta.

- Minä olen vielä ihan murkkuiässä, hän nauraa. - Pelaan tennistä ja golfaan. Kun rupesin seurustelemaan, sanoin miehelle, että jos mun kanssani meinaat olla, joudut pitelemään laidoista kiinni. Niin lujaa mennään. Olen huomannut, että ne yrittäjät, jotka ovat eläkeiästään huolimatta yhä töissä, ovat muita ikäisiään vireämpiä. Kun on tuhat rautaa tulessa, elämä on virikkeellisempää.

Yksi Irman vireyden ja virikkeellisyyden salaisuuksista on propolis eli mehiläiskitti, josta hän kuuli ensimmäisen kerran kongressimatkalla Sveitsissä vuonna 1972. Kyseessä oli sveitsiläinen sarja, jonka oli kehittänyt tohtori Holzinger.

- Hän oli aiemmin toiminut sairaalassa, mutta sitten hän perusti oman yrityksen. Hän kertoi, ettei siihen aikaan diabetespotilailla käytetty insuliinihoidossa sinkkiä, ja niinpä oli yleinen ongelma, etteivät haavaumat menneet umpeen. Hän kertoi kuitenkin saaneensa propoliksen avulla hyviä tuloksia ja että jopa sitkeät säärihaavat olivat umpeutuneet. Tiedän samanlaisia kokemuksia myös Suomesta.

Irma Poutiainen kertoo, että mehiläiskitin parantavat vaikutukset tunnettiin Egyptissä jo ennen Jeesuksen syntymää. Venäjällä hän tietää sitä käytetyn menestyksellisesti jopa tuberkuloosibakteerin tuhoamiseen.

- Mehiläinen erittää leuoistaan kittiä, jolla se vuoraa pesänsä. Propolis on osoittautunut hyvin tehokkaaksi antibakteeriseksi aineeksi. Siksi mehiläispesässä ei elä minkäänlainen bakteeri. Jos mehiläispesään eksyy vahingossa vaikka hiiri, mehiläinen erittää leuoistaan kittiä, millä se päällystää kuolleen hiiren, ettei se mätäne lainkaan eikä levitä bakteereja pesään. Myös pyramidihaudoissa säilytettyjen muumioiden on todettu sisältävän propolista, joka on estänyt niiden mädäntymisen.

- Olen suositellut propolista kaikille ystäville ja tuttaville, Irma kertoo. – Monet ovat saaneet siitä apua mitä erilaisimpiin vaivoihinsa. Monille pikkulapsille laitetaan toistuvien korvatulehdusten vuoksi ihan turhaan putket korviin. Tyttäreni molemmat lapset olivat lastentarhassa päivähoidossa, ja aina kun tarhaan tuotiin yksikin nuhainen lapsi, useimmat muut lapset saivat tartunnan. Tyttäreni lapset eivät koskaan poteneet mitään räkätauteja tai korvatulehduksia, sillä heille laitettiin joka ilta yksi tippa propolista iholle molempien korvalehtien taakse ja yksi tippa molempiin kantapäihin. Olen neuvonut tämän konstin monille asiakkailleni, eikä tulehduksia ole tullut.

- Eräs hoidoissani käynyt nainen odotti yhdeksättä lastaan ja kysyi neuvoani, koska oli saanut iskiasvaivan eikä uskaltanut ottaa särkylääkkeitä. Neuvoin voitelemaan selän ja pakarat propoliksella, ja seuraavana aamuna hän soitti ja kertoi, että vaivat olivat poissa. Propolis on auttanut myös sisäänkasvaneen varpaankynnen aiheuttamaan tulehdukseen ja jopa kihtiin, kun muuan tuttavani oli erehtynyt syömään grillattuja katkarapuja ja juomaan lasillisen shampanjaa. Myös rikkoutuneesta kynsinauhasta alkanut sormen tulehdus, kynsivallin tulehdukset, yskänrokko, fibromyalgia sekä erilaiset nivel- ja lihassäryt ja lukemattomat muut vaivat helpottuvat propoliksella. Sisäisesti nautittuna se tehoaa jopa päänsärkyyn.

- Se sopii sekä ulkoisesti että sisäisesti kaikenikäisille, mutta hunaja-allergikoille se ei kuitenkaan sovi. Suosittelen ehdottomasti propolista tippamuodossa, mutta sen kanssa on syytä olla varovainen, sillä jos tippa putoaa jonnekin, se ei lähde millään pois vaan värjää sen kohdan ruskeaksi. Onneksi sitä on nyt saatavana myös imeskeltävänä kurkkutablettina, mikä on todella toivottu uutuus. Vielä kun saataisiin propolista voiteena, niin hyvä olisi.

 

Propolista tippoina ja tabletteina

 

Propolis-siirappia ja kurkkutabletteja markkinoi Suomessa Via Naturale (www.vianaturale.fi). Tuotteet kuuluvat Fluvex-tuotesarjaan ja sopivat yli vuoden ikäisille. Siirappi on valmistettu hunajapohjaan, johon on lisätty paitsi propolista myös tunnettuja hengitystä helpottavia ja limaa irrottavia yrttejä, lääkemalvaa ja timjamia. Siirappi on täysin lisäaineeton ja ilman kemikaaleja. Kurkkutabletit ovat imeskeltäviä. Niissä on antimikrobisen propoliksen ohella myös royal jellyä ja C-vitamiinia. Tuotteita myyvät luontaistuotekaupat ja markettien luontaistuoteosastot.

 

Teksti: Reijo Ikävalko / Terveys-Hymy


Nivelet ja luusto
Rasvahapot
Energiaa ja vastustuskykyä
Painonhallinta
Ihonhoitotuotteet
Erityisravintoaineet
Snacksit
Seksuaaliterveys
Superfoodit
  Kaikki tuotteet
 
FI FI EN RU